Tiszavirág Butikhotel - Balassa-ház, Szeged

Tiszavirág Butikhotel (Balassa-ház), Szeged

Tervező:
Helye:
6722 Szeged, Hajnóczy utca 1.
Építésziroda:
Helyi Érték 2009 Építész Iroda
Munkatársak:
Z. Halmágyi Judit, Fónagy Dóra, Kurusa Gergely | belsőépítészet és design: Fónagy Dóra, Mészáros András | design és trend: Dávidházy Panni, Bakos Orsolya | szerkezet és statika: Szabó András, Kocsis György | energetika és gépészet: Szígyártó Gábor | tájtervezés: Tihanyi Dominika, Szabó Gábor | üvegfal: Farsang Attila, Reisch Rihárd, Takács Balázs | épületgépészet: Kisapáti Szilárd, Tóth Tamás | villamosság: Wollner József, Wollner András | közmű: Fodor Ildikó | tűzjelző rendszer: Kiss Attila | gyengeáramú tervek: Fraknoi Zsolt | tűzvédelmi terv: Miskolczi László | konyhatechnológia: Halasi Miklós | lift: Szirovicza Attila
Építés éve:
1859
Felújítás éve:
2012
Fényképek:
Sándor Zsolt, egykor.hu, Zsitva Tibor, Kozma János

 

A Balassa-ház az államosítás előtt része volt a nagy Balassa birtoknak, melybe Kistelek és Sándorfalva is beletartozott. Politzer Salamon aranyműves építette 1858-59-ben romantikus stílusban, Szeged legrégebbi házai közé tartozik. A Balassa-ház egyike azoknak az 1860-as években épült romantikus házaknak, ahol kevésbé ismerjük azokat a mestereket, akik ragyogó építészeti, iparművészeti és díszítőművészeti ízlést és tudást képviselnek magukról. Az épület egyemeletes, öntöttvas erkélye csigás vonalvezetésű, lépcsőházi korlátja reneszánszos hatást tükröz. A harmincas évektől az utcára nyitott üzletet Barczánfalvi Lajos cipész és a Tiszavirág vendéglő, majd az 1950-es évek elején Bak Soma majd Pollák Lajos ügyvédi irodája működött itt, később az 1952-es államosítást követően Löw Imanuel főrabbi lakott a házban. A műemléki védelem alatt álló épületet uniós támogatásból újította fel. Az átadást eredetileg 2008 nyarára tervezték, de menet közben is látszott, a műemlékvédelmi hivatal szigorú előírásainak kötelező betartása miatt csúszás várható. A Tiszavirág Szeged megnevezése: butikhotel-stílusú műemlékház, mely 10 egyedi szobás, 20 férőhelyes szálláshely mellett megőrizve a városképi jelentőségű épület sajátosságait.

A Tiszavirágban tartózkodni olyan, mint egy barátnál vendégeskedni. Egyetlen hely Magyarországon ahol egyedülálló módon találkozik a design és a tradíció az építészetben és a gasztronómiában egyaránt. A városképi jelentőségű épület sajátosságait megőrizve készült a felújítás, az új építésű részek üvegfallal kerülnek elválasztásra a régitől. A régi kalapszalon, majd cipészműhely reggelizőhelyként és kávézóként működik, a volt zónázóból laza, elegáns bár és étterem született újjá a régió ízeit felvonultató menüvel. Az udvaron látványkonyha, a pinceszinten hagyományos szauna és tengeri klímás szoba, "tepidárium" működik.

A hotel és műemlékház tíz szobája – dupla-ágyas szobák és lakosztályok – közül egyik sem azonos méretű, és a berendezés is változatos. Nagyon ügyeltek a tervezők arra, hogy természetes és antiallergén anyagokat használjanak. Az épület felújításánál elvárás és szándék is volt bizonyos eredeti részek megőrzése: így változtatás nélkül meghagyták az utókor számára a ház kapubejárójának mennyezetét, számos ajtót, a vaskorlátot, a lépcsőház falburkolatát, sőt van olyan szoba, ahol egy darabon ugyancsak látszik az eredeti falfelület, amelyen itt-ott még az eredeti díszítés is felsejlik. Ezzel a módszerrel olyan hangulatot sikerült teremteni, amely a helyenként rusztikus felületekkel, valamint a legmodernebb lakberendezési divattal együtt jól ötvözik a hagyománytiszteletet és a modernitást.
Az épület helyiségei nyugalmat árasztanak, nyoma sincs "túlépített" vagy "túldizájnolt" részeknek. Erre "a kevesebb több" elvre segít rá az észak-európai bútorzat, amely jól megfér akár a nagymama ruhásszekrényével együtt, természetesen mindezt luxus-kivitelben.
A szobák mellett érdemes megemlíteni az egykori kalapszalonból majd cipészműhelyből kialakított kávézót és a zónázóból átalakított éttermet is, ahol szintén a hagyományos magyar és környékbeli és a modern gasztronómia ötvöződik majd. A ház egyik ékessége azonban talán mégis az egykori belső udvarra épített látványkonyha lett, amely hatalmas üvegfalain keresztül betekintést enged a szakácsok munkájába.
A Tiszavirág utoljára 13 évvel ezelőtt (1999) fogadott vendéget, így nem véletlen, hogy 2012. december 13-án nyílik meg ismét. A név sokaknak hív elő valamilyen kedves emléket Szegeden, legyen szó akár egy első találkáról, egy sikeres munkaebédről, vagy egy jó fröccsözésről.