Ökumenikus kápolna, Kisizsák

Vallás, Farkas Gábor Dr.

Ökumenikus kápolna, Kisizsák

Tervező:
Dr. Farkas Gábor
Helye:
6070 Izsák, Reviczky utca 25.
Építés éve:
2004
Fényképek
Millisits Máté

 

Kisizsák ma 270 lélekszámú település, 70 százalékban katolikus, 30 százalékban pedig református hívekkel. Az istentiszteleteknek évtizedeken át a helyi iskola adott otthont, s eközben a maroknyi közösség olthatatlan vágya volt egy saját kápolna. Több mint 30 évvel ezelőtt Marosi Izidor plébános, későbbi püspök meg is vásárolta a telket, de az építkezést – engedélyek hiányában – nem tudta megkezdeni. A több évtizedes tervezést követően 1999-ben tették le a kisizsáki ökumenikus kápolna alapkövét, s akkor – néhány jótevő áldozatvállalásával – elkészült az alap is. A remény azonban, hogy a Farkas Gábor Ybl-díjas építész által készített tervek alapján a régi vágyból most már belátható időn belül valóság lehet, csak 2002. őszén csillant meg.
Ekkor kereste meg a templomépítés néhány lelkes híve Bábel Balázst, a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye érsekét és a Porta Egyesületet: segítsék a templomépítést. A Porta Egyesület vezetésével új lendületet kapott az ügy. Az egyházmegye, a megyei önkormányzat és Izsák város támogatásával, valamint a hívők adományaival lehetővé vált az építkezés. Összesen mintegy 30 millió forintos költségvetéssel megkezdődött az építkezés, a kecskeméti Piramis Kft. kivitelezésében.
Ma már jól látható, hogy Kisizsákon a kőtemplommal együtt közösség is épült. Az éveken át lábakon a szabad ég alatt álló harang immár a toronyba került, s idén októberben – alig két évvel a Porta Egyesület megkeresése után – istentiszteletre hívja a híveket.

Nyomtatás