Budapesti Corvinus Egyetem és Irodaház

Budapesti Corvinus Egyetem és Irodaház

Tervező:
Helye:
1093 Budapest, Közraktár utca 4-6.
Munkatársak:
Hensler Dezső - Ödenburger Mérnöki Iroda Kft.
Épületgépészeti tervező: Kolarovszki László - Kőrös Consult Kft.
Épületvillamosság: Somogyi Gábor -Somogyi Kft.
Belsőépítész vezető tervező: Szokolyai Gábor
Belsőépítészek: Borsos Melinda, Erdélyi Linda
Belsőépítész munkatársak: Almer Orsolya, Hajdu Gábor, Schiller Ádám, Szőke Virág Török Áron, Weichinger Mónika
Épületszerkezeti szakértő: Handa Péter
Formatervező (folyósói ücsörgők, faliújságok): Orlai Balázs - Kolbászból Kerítés Bt.
Üveggrafikák: Szokolyai Gábor
"Verba/signa popularia" című interaktív alkotás: Pásztor Erika Katalina - Vomberg István - Bodóczky Antal
Építésziroda:
Építés éve:
2007
Fényképek:
Laza

 

A több mint 50 ezer négyzetméter szintterületű, multifunkcionális Közraktár utcai épülettömb a Budapesti Corvinus Egyetem könyvtárának és oktató termeinek ad helyet, valamint magába foglalja a Studium Irodaház "A" kategóriás irodáit is. A komplexum a IX. kerületi Czuczor-Közraktár-Mátyás-Lónyai utcák által határolt területen, közvetlenül a Nagyvásárcsarnok és a Corvinus Egyetem főépületének szomszédságában, PPP konstrukcióban épült fel.
Az új egyetemi könyvtár és oktatási épület közel 4000 egyetemi polgár - 3500 hallgató, illetve mintegy 300 oktató és adminisztratív dolgozó - befogadására alkalmas. Az egyetem 22 ezer négyzetméterén korszerű oktatástechnikai eszközökkel felszerelt 32 oktatóterem, 19 szemináriumi terem, 6 előadó, egy 500 fős nagyelőadó, valamint tanszéki-, és egyéb kiszolgáló egységek helyezkednek el. A Központi Könyvtár 450 férőhelyes folyóirat olvasója, a 33 férőhelyes hírlapolvasó, a 64 férőhelyes e-könyvtár és a Közgazdasági Történeti Kutatókönyvtár összesen 4000 négyzetmétert foglal el. A könyvtár szabadpolcain mintegy 100 ezer kötet, könyv és folyóirat várja az olvasókat. A befektető Wallis Ingatlan által elkülönülten működtetett Studium Irodaház, amely szintén az impozáns épületegyüttes része, 13.500 négyzetméter összterületen, hét emeleten kínál nagy alapterületű, rugalmasan osztható irodaterület a bérlőknek.
Az egyetem új, Közraktár utcai épületében modern építészeti és belsőépítészeti megoldásokat, és fiatalos színeket alkalmaztak. Érdekesség az Aula led-fényes órája és a recepció egyedi üvegbeton pultja. Különleges továbbá a könyvtári technológia, és a legkorszerűbb technikával felszerelt nagyelőadó.
A tervezők az épület megalkotásánál gondoltak a parkolási nehézségeire, illetve a fogyatékkal élőkre is. A felépítmény alatt 2 szintes, több mint 400 férőhelyes (ebből 9 mozgássérült-parkolóhely) parkolóház valósult meg, ami a belvárosi viszonyokhoz képest kiemelkedően magas parkoló-arányt jelent. A mélygarázs egyik része az irodaház bérlői számára fenntartott-, másik része nyitott, bárki számára igénybe vehető parkolóház. A mélygarázs mindkét határoló utcáról megközelíthető, behajtása a Czuczor és a Mátyás utcák felől is biztosított. A beruházáshoz kapcsolódóan a környező utak díszburkolatokat, utcabútorokat és díszvilágítást is kaptak.

Érdekességek az épülettel kapcsolatban:

 • Az épület bruttó szintterülete 50.000 m2 - ez nagyjából 8 focipálya méretének felel meg
 • 3 500 hallgatónak, illetve 300 oktatónak ad helyet (3 800 fő) - ennyi embert 11 darab Combino villamos tudna elszállítani
 • Beton: 28 000 km - ez a mennyiség 6 400 nagyméretű betonszállító teherautóba férne bele
 • Betonacél: 4 000 t - a párizsi Eiffel-torony csupán kétszer ennyit nyom
 • Beépített acélszerkezet: 96 t: ez annyi, mint összesen 64 átlagos személyautó súlya
 • Homlokzati üveg felület: 807 m2 (2 mm-es vastagság) - ekkora mennyiségű üvegből összesen 27 397 darab három dl-es üvegpoharat lehetne készíteni
 • Az alapozáshoz 415 db cölöp készült
 • Vas: 3 200 t
 • Gipszkarton: 54 000 m2
 • Álmennyezet lapok: 11 000 m2
 • Burkolat felületek: 9 600 m2
 • Daruk: az épületen 3 db toronydaru dolgozott
 • Naponta kb. 4 konténernyi, kb. 16-20 m3 építési törmeléket szállítottak el a helyszínről

Forrás: Zsidi Vilmos - Kiss István Géza

Köszönet a Budapesti Corvinus Egyetemnek, hogy engedélyezték számunkra a fotózást.