R-Ház, Minimalista Villa

R-Ház, Minimalista Villa

Tervező:
Helye:
2378 Pusztavacs
Munkatársak:
Kiviteli tervek: Onodi András - ZOA
Építész Munkatárs: Boldis Betti
Project Manager: Csesznok Balázs
Belsőépítész: Bauer Polla, GEPPETTO
Kertterv: Pottyondy Flóra
Tartószerkezet: Erdélyi Tamás
Asztalos munkák: Veress Tamás Edward
Lakatos munkák: Grabovszki Miklós
Építés éve:
2011
Fényképek:

 

Első komplett családiház-tervezésem Onodi Andrással (zoa.hu). A Geppettóban - belsőépítészként - eltöltött évek során ismerkedtem meg a megrendelővel, akinek a háza egy vidéki városban, gyönyörű panorámás lejtős telken épült. A pincében garázs, tárolók, a földszinten pedig az összes lakótér kapott helyet. Cél volt az egyszerűség, a funkcionalizmus.A megrendelővel nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, így igazán élvezetes és inspiráló volt a munka. Az ő egyéniségükhöz illik a szürke-fehér színvilág, a kompozitlemez homlokzatburkolat. Az egyszerű forma szintén nagyon egyszerű alaprajzi elrendezést takart, így belül igazán nagyvonalú tereket tudtunk kialakítani.

A tulajdonossal 2009-ben ismerkedtünk meg pesti lakásának belsőépítészeti tervezése kapcsán. Már itt olyan bizalmi viszony alakult ki, hogy megbízott a vidéken épülő családi házának tervezésével is.
A ház egy vidéki nagyváros kertvárosi övezetében épült. Ez egy újonnan parcellázott terület, sok új, mediterrán stílusú hatalmas családi villával. Szerencsére a telek az utca végén van, így csak egy szomszéddal kellett "konkurálni". A ház mellett és mögött szőlő , utána egy gyönyörű hegy található, a kilátás a városra pedig fantasztikus.
A tervezést 2009-ben kezdtük, a tervek nagyon hamar kialakultak, 2010 tavaszán el is kezdődött a kivitelezés. Az utcaszinten található a garázs, mosókonyha és tárolóhelyiségek, A fő gyalogosbejárat a lejtős telek felső kertszintjén található. A gyerekek már elég nagyok, így ők az utcafronton kaptak egy-egy erkélyes szobát. Nekik van egy kis fürdőjük, ami vendégfürdőként is szolgál. A középső merőleges kiálló tömeg tengelyében található a konyha-étkező-nappali egysége.
A hátsó traktusban van a szülők birodalma hálóval, gardróbbal, fürdővel, wellness-helyiséggel és egy kis intim terasszal. A tömeg egy egyszerű sátortetős forma, melyet a fekete keret hangsúlyoz, egyedül a nappali alacsonyabb, félnyeregtetős egysége töri meg. A csuklópontban tudtunk kialakítani egy kis fedett teraszt, ahol az egész család elfér az asztal körül Azt gondoljuk, mind a tömeg , mind az alaprajz igen egyszerű lett. A sötétszürke és fa mintázatú burkolat Fundermax-lemez, a tető fémlemez borítású. A fehér felületek egyszerű vakolást kaptak. A belső szintén monokróm, a sárga az egyetlen szín, ami a bútorokon és a festményeken megjelenik. Sokan mondják, hogy elsőre élhetetlenül minimál a miliő, de az ott élőknek tényleg ez kell és jól érzik magukat benne.
Azt gondolom, hogy a jó végeredmény egyrészt annak köszönhető, hogy szinte baráti viszonyt ápoltunk a tulajdonossal, mindvégig megbízott bennünk, ezért nagyon lelkesen dolgoztunk. Másrészt nagyon pontos kiviteli tervek készültek a külsőről és a belsőről egyaránt, és nagyon sokszor lejártunk az építkezésre is.