Nádfedeles villa, Balatonfüred

Nádfedeles villa, Balatonfüred

Tervező:
Helye:
8230 Balatonfüred, Tamáshegyi út
Tervezőiroda:
Munkatársak:
Varga Koritár Krisztián, Miltényi-Miltenberger Miklós, Virt Emese | statika: Kerek István, Pintér Tamás | gépészet: Detre Zsolt | elektromos: Petkovics János | kert: Geiger Nóra | belsőépítészet: Bátonyi Éva | világítástechnika: belight! | látványterv: Gerlei Katalin
Fényképek:
Építés éve:
2010

 

A villaépület Balatonfüred hegyoldalában található. A hozzá tartozó telek szabálytalan alakú, erős lejtéssel rendelkezik a Balaton felé, vagyis délkeleti irányba. Északnyugati oldalán, valamint a kert keleti sarkánál érintkezik közterülettel, ahol régen is és jelenleg is található a telek bejárata. A tervezett új épület jelentős részben a terepbe van süllyesztve: pincét, földszintet beépítetlen tetőteret ("padlást") tartalmaz, és a szőlőtermesztéssel járó, épületet kívánó funkciók elhelyezésére szolgál.

A ház képlete igen egyszerű: az épület helyzetét a terepen támfalak jelölik ki, közöttük megfelelő méretű vízszintes terület alakul ki. Ez alatt a vízszintes plató alatt rejtőzik a pince, ahol a gazdálkodással kapcsolatos tevékenységek kerülnek, s e plató fölött szinte lebeg a náddal fedett, szép, egyszerű nyeregtető. Ennyi.
A pince szabadba nyíló oldalán három helyiség található. Egy kerti szerszámtároló, mellette egy borozó, majd pedig a feldolgozó helyiség. A pince térszín alatti részében a borospince és egy tároló pince található, megfelelő szellőző kürtőkkel és járatokkal. Ezek mögött öltöző-tisztálkodó helyiségek működnek.
A pince földszint alól kilógó részének födémje hőszigeteléssel van ellátva, a tetővel nem takart felület termőföld takarással, zöldtetőként működik. Ezáltal klasszikus földi pince jön létre, megfelelő természetes klímát biztosítva a gazdálkodás számára.
A ház északi sarkánál húzódik a lépcső, mely a három szintet összeköti. Ezen jutunk el a földszintre, amely jobbára egyetlen összefüggő tér a szint külön bejáratával, amely a tető alatt visszahúzottan, védetten lett kialakítva. A lépcső előtt a tér központjába kandalló került, s a kandalló mögött egy kis WC, a másik oldalon pedig kamra található. A földszint délnyugati részén főzésre van lehetőség. A fedett-nyitott terasz délnyugati irányban burkolt felülettel folytatódik, amelyről kitűnő kilátás nyílik Tihany irányába. A földszinten az egyéb gépészeti megoldásokon kívül a klímát optimalizáló nádtető alatt körben üvegezés található, amely kellemesen alakítja a tér hangulatát, és a vékony acéloszlopokra támaszkodó tető lebegő hatásában is fontos tényező.

Forrás: Fernezelyi-Basa Iroda