Egyszerűen bonyolult Villa, Siófok

Egyszerűen bonyolult Villa, Siófok

Tervező:
Helye:
8600 Siófok, Babits Mihály utca
Tervezőiroda:
Fényképek:
Építés éve:
2009

 

Van, hogy elkapja a gépszíj az embert, és van, hogy nem tud már kiszállni... Ez történt Péterrel és velem, mialatt ennek a háznak a terveit készítettük. Elkezdtük, csináltuk, és sose akart vége lenni, mert nem is akartuk igazán, hogy vége legyen. Az egyszerű és kicsi házzal keltünk és feküdtünk egy teljes fél éven át. Mást nem is csináltunk ezalatt, de ezt nagyon. Mások nevettek, mit tökölünk ennyit, de mi szerettük, mert szerettük azokat az embereket, akiknek készült, akik mindent ránk bíztak. Megtanultam: az egyszerűség rettentő bonyolult dolog.
Nagyon jó volt... Kár, hogy többet nem lehet ilyet Péterrel...

Reisz Ádám

Balatonszéplak-Felsőnek a vasút és a Balaton közé eső területén található az épület, a felépítésére szolgáló telek szabályos téglalap alakú, sík felszínű, eredetileg üres, beépítetlen volt. Az ingatlan a Babits Mihály utcával az északi, rövidebbik oldalával határos, a többi oldalról telkek veszik körül. A cél egy alápincézetlen, földszint+egyemeletes, lapostetős épület létrehozása volt, mely egy lakást tartalmaz. Az épülethez a földszinten, a kert szintjén egy kis nyitott úszómedence is tartozik.
Az épület elhelyezésénél a túllógó emelet méreteit vettük figyelembe: 5m-es előkertet, 3-3m-es oldalkerteket tartottunk. Az előkertben, az utcai telekhatáron egy kukatárolóval összekapcsolt gyalogos bejárati építményt helyeztünk el. Az ingatlanon belül egy gépkocsi fedett parkolását biztosítottuk. A teleknek a bejárattól a házig terjedő részét burkoltuk, a többi terület zöldfelületként van kialakítva.
A megvalósult épület egy hosszúkás test, melynek nyugati oldalából egy jókora részt kimetszettünk, ezáltal nyerte el sajátos U-alakját. Ez az U-alak azonban csak az emeleten jelentkezik épülettömegként, ugyanis a földszinten mindössze annak hosszanti szárát építettük be, az épület beforduló emeleti részei lábakon állnak. Az U-alak öblében intim fél-átrium alakult ki, benne a kis úszómedencével.
A házat igen egyszerű tömeg- és formaképzés jellemzi: az emelet faburkolatú, két rövidebbik végén egy-egy karakteres loggiával, ezalatt a földszint egyszerű nyersbeton falakból és pillérekből, valamint sok üvegfelületből áll. A formálás puritán, mentes mindenfajta túlzástól. A lebegő, nemesfával burkolt, rozsdamentes fém kiegészítőkkel ellátott emelet némiképpen a szép régi balatoni vitorlás hajókra enged asszociálni – az építészet sajátos eszközeivel. Mert azért ez egy ház – nem hajó.

Az emelet földszinttől számított túlnyúlásai igen hasznos fedett-nyitott tereket eredményeznek. Az utca felé néző fedett-nyitott terület adja a bejárat védettségét, és egy kényelmes gépkocsi beállót is biztosít. A bejárat előszobába vezet, innen tárul föl a lakás. Az előszobából kézmosós WC nyílik, mellette külső kerti szerszám- és biciklitároló kapott helyet. Az előszobából jutunk a földszinti lakótérbe, ahol a konyha-étkező-nappali között nincs lehatárolás, de a tér kialakítása mégis határozott differenciáltságot biztosít a különböző funkciók számára. A konyha és az étkező a medencére néző, kétszintes belmagasságú részen helyezkednek el, míg a nappali a földszintnek a hátsó kert irányába eső, kisebb belmagasságú, intimebb területén található, hozzá nagy fedett-nyitott terasz kapcsolódik. A kétszintes belmagasságú térrészt az emeleten galéria övezi, erről a galériáról nyílnak az emeleti helyiségek: négy szoba és két fürdőszoba. A közlekedő-galériára a földszintről a konyhabútor mögötti lépcsőn lehet feljutni. Az emelkedő lépcső alá rejtettük az élelmiszer-tároló kamrát.
Az emeleten két-két szoba egy-egy fürdőszobával társítva helyezkedik el a déli-, illetve az utcai, északi loggiára nézően. Az emeleti galéria hosszanti szakaszán, a lépcső előtt és után gardróbszekrényeket alakítottunk ki, az egyik ilyen mögé rejtettük (megfelelő szellőzőajtókkal ellátva) a fűtést és melegvíz-készítést végző gázkazánt. Minden helyiség közvetlen külső, természetes szellőzéssel rendelkezik, nyitható ajtókon-ablakokon keresztül – még a földszinti kamra és a WC is, melyeknek szellőzőnyílásai a faburkolat alsó végződése mögött, rejtetten vannak kivezetve.
A ház energiatudatos ellátásáról a korszerű gázkazánon túl a rendszerre kötött és a tetőn elhelyezett napkollektorok gondoskodnak. A rendszer képes a nyári időszakban a medence fűtését és a használati melegvíz-igény 100%-át biztosítani, míg a téli időszakban az épület fűtésének rásegítésével csökken jelentős mértékben a ház energiabeviteli igénye, ezáltal a károsanyag kibocsátása. Az épület körül keletkező fahulladék kandallóban való eltüzelésével további fűtési energia nyerhető a környezet terhelésének csökkentésével. Az épület körüli és a lapostetőn összegyűjtött esővizet tartályban tárolják, és a kerti öntözéshez, locsoláshoz használják, ezzel kímélve az vízhálózatot.

Basa Péter, Reisz Ádám