Mazel Tov, Budapest

Mazel Tov, Budapest

Tervező:
Helye:
1072 Budapest, Akácfa utca 47.
Építés éve:
2014
Tervezőiroda:
Munkatársak:
Csap Viktor, Saághy Péter
Fényképek:

 

Az egykori Sufni, legutóbb pedig az átmenetileg beköltöző Furimuri helyén, közvetlenül a Fogas Ház és a Fogas Kert mellett megnyíló Mazel Tov egy több szempontból fúziós szórakozóhely, amely minden téren a sokszínűséget képviseli.
A cél egy nyitott szemléletű, gasztrónómiai és kulturális szempontból meghatározó városi fesztelen hangulatú origó megteremtése, ahol nyitást követően délután négytől zárásig, hajnali négyig várunk mindenkit, aki betér és kikapcsolódni vágyik, legyen szó kulturális vagy kulináris élvezetekről, vagy épp baráti fröccsözésről. A Mazel Tov ötlete az adottságok és a számunkra fontos gondolatok kiemelésén alapszik; a hangulatos, városi kertek, a nyitott szemlélet valamint a sokszínű mediterrán konyha összekapcsolásán, ötvözetén. Az Akácfa utcában frissen nyíló Mazel Tov az első olyan szórakozókert, amely az ötödik kerületi magas szintű gasztro-vendéglátó infrastruktúrát az autentikus, romkocsmaközeli hetedik kerületbe hivatott beültetni, így erősítve a sokszínűséget és az új színt a budapesti palettán. A hely születése is egy fúzión alapszik, a vendéglátás, a kultúra és a szórakoztató ipar ismert szereplőinek összefogásaként.
Az Izraelben elterjedt, a közösségi evés tradícióján alapuló sajátos hangulatú tel avivi és tengerparti helyekből merítve, egy olyan helyet képzeltünk el, amely a hét minden napján nyitva van, a délutáni gyerekprogramokból, az esti koncertek és éjjeli DJ szettekbe átívelően. Grill látványkonyhával, autentikus izraeli ételekkel és italokkal, nyársakkal, shakshukákkal, menta teával, sült húsokkal és hűs salátákkal várunk mindenkit nemtől, kortól, és bármilyen megkülönböztetés nélkül, nyitott szívvel. A korianderrel, különféle növényekkel valamint friss fűszerekkel teleültetett kert konyháját a magas minőséget képviselő, Budapest-szerte ismert Hummus Bar chefjei állították össze a főétel variációktól a fűszeres házi pitákkal kínált különlegességekig.
A romkocsmakerület origójában található már nem romkocsmaként aposztrofálható Mazel Tov enteriőrében is fúzionális: a számos budapesti szórakozóhely és étterem (pár példát említve: Trafiq, DOB3, Méter bár, Doboz, Platz, Terminál) tervezőiként ismert 81Font építészei, Szendrő Péter és Bajor Ádám valamint a letisztultságáról híres Studio Arkitekterből ismert Csap Viktor (Tokio Budapest) közös munkájából született.
A Mazel Tov gasztrokultúrtér azokat az alapvető társadalmi értékeket kívánja felvállalni és hirdetni melyek minden ma nyitott, elfogadó és előremutató gondolkodású fiatal ismérve. A névválasztás sem véletlen, hiszen ki ne ismerné ezt az ősi zsidó jókívánságot ami ma már egy nemzetközileg is értett szeretetből fakadó kifejezés. A Mazel Tov jelen esetben nem egy vallási állítás vagy szerepvállalás, épp ellenkezőleg. Teret kíván biztosítani mindennek és mindenkinek, akik hisznek egy előítéletektől mentes, nyitott és elfogadó jövőképben. A helyszín lokalizációja és kialakítása óriási potenciál lehet és ezzel városunk egyik legizgalmasabb új színfoltjává válhat. A tervezett kulturális és gasztronómiai programok is ezt az üzenetet hordozzák magukban, de teszik ezt az alapvető vallási és társadalmi értékek tiszteletben tartásával. "Mert együtt többek leszünk..." Mert itt odafigyelünk egymásra, mert itt a cigány zenész a zsidó táncosnak húzza, az izraeli chef arab festő képeire komponálja a tálat, a japán turista leteszi a fényképezőt egy jó kosher szilva kedvéért. Itt találkozik a kultúra és a tolerancia és válik eggyé benned, bennem, bennünk...

Forrás: mazeltov.hu