Szivárvány társasház, Budakalász

: Társasház, Ekler Dezső

Szivárvány társasház, Budakalász

Tervező:
Ekler Dezső
Helye:
2011 Budakalász, Pomázi út 5.
Építésziroda:
Ekler Architect
Munkatársak:
Berki Bálint, Kiss Dalma, Kovács Péter
Szerkezet: Schreiber Gábor
Statika: Balázs Gábor, Klopka Zoltán, Sziklai Ferenc
Gépészet: Kiss József, Sor Zoltán, Téglás Zsolt
Elektromos: Nyári Ilona, Kalmár István
Kertészet: Páll Attila
Tervezés éve:
2010

 

A társasház építését determinálják adottságai. A telek északi felén álló volt könyvtárépülethez délről kínálkozott lehetőség a hozzáépítésre. A bővítés a régi épülettől független és önálló lépcsőházzal rendelkező szárnnyal volt megoldható. A két épületszárny külön-külön is építhető.
A megengedett építménymagasság lehetővé teszi, hogy a régi épülettel azonos kétszintes toldást építsünk, s hogy a tetőszinten széles tetőterasszal körülvett lakások létesüljenek. Az épület előtt vasbeton támfalakkal előkerteket építünk. A növényzettel futtatott falak hangvédő szerepet is betöltenek majd.
Részben az utcai zaj csökkentését, részben a napsugárzás szűrését szolgálják a könnyű fémszerkezetű árnyékolók, amelyek a keleti főhomlokzat képét meghatározzák. A hőszigetelt vakolt homlokzatokat négy oldalról más-más színnel tesszük változatossá. A keletre néző felületek kék, a déliek okkersárga, a nyugatiak narancssárga, az északiak pedig bordó színt kapnak majd.

Ekler Dezső

Nyomtatás